Pedicure Marleen

Pijnlijke tenen, branderige voeten of drukplekken?

Een reactie plaatsen

Heb je last van pijnlijke tenen, branderige voeten of drukplekken? De druk kan worden verlicht met een zogenaamde orthese. Medisch pedicure Marleen Streuper uit Maarheeze legt uit wat een orthese is.

Orthese?IMG-20140918-WA0004

Ja, een orthese is een hulpstukje dat veelal tussen de tenen wordt gedragen om de stand te corrigeren of om een drukplek te ontlasten / drukvrij te leggen. Ortheses worden op de voet gemaakt van een siliconenmateriaal en zijn dus op maat. Voor veel mensen geeft het verlichting aan hun, veelal pijnlijke, voeten.

 

Hoe gaat dat in praktijk?

Voordat je een orthese gaat maken bekijk je eerst de voeten. Een onderzoek van de voeten is hierbij heel belangrijk: je moet vaststellen wat de oorzaak is van de klachten van je klant. Het is niet voldoende om te weten dat een teen scheef of krom staat, maar wel waarom die teen in die stand staat. Is het een aangeboren afwijking, verkeerde schoenen of een trauma? Na de behandeling kan een orthese tijdelijk of langdurig worden gedragen. De medisch pedicure kan een drukverlagende orthese maken.IMG-20140918-WA0000

Werkt een orthese altijd?

Niet altijd, je moet kijken naar de gevoeligheid en conditie van de huid, de beweeglijkheid van de gewrichten en eventuele aanwezige risicofactoren zoals zenuwziekte (neuropathie), ziekte van bloed- of lymfevaten (angiopathie), dementie of allergie van het materiaal. Ook is het niet aan te raden om een orthese te dragen bij overmatige zweetproduktie van de voeten of als je een schimmelinfectie of een ontsteking hebt op de plaats waar de orthese moet komen.

Ortheses kunnen o.a. worden gemaakt bij:

  • Hamertenen
  • Klauwtenen
  • Likdoorns
  • Littekenweefsel
  • Scheefstand vd grote teen (Hallux valgus)
  • Zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes (Mortonse neuralgie)
  • Indien een teen onder een andere teen wil kruipen

Bij reuma of diabetes (suikerziekte) met bijkomende risicofactoren mag de medisch pedicure enkel een orthese maken na doorverwijzing van de arts.

 IMG-20150123-WA0035IMG-20150115-WA0004

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s