Pedicure Marleen

Wintertenen

Een reactie plaatsen

Heb je last van (blauw)rode of paarse vlekken op je tenen, of zwellingen en jeuk?
Dan kan het zijn dat je wintertenen hebt. Marleen Streuper uit Maarheeze is Medisch Pedicure en legt het uit. 

Begin stadium

Begin stadium

Wintertenen?

Ja, wintertenen komen regelmatig voor hoor. Het is een soort vertraging in de reactie van de bloedvaten in voeten op temperatuurverschillen. Als het buiten koud en nat is kan roodheid, zwellingen, pijn en jeuk ontstaan. Hoewel kou de belangrijkste factor is, speelt ook vocht een grote rol. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen.

Hoe ontstaan wintertenen?

Wintertenen worden veroorzaakt doordat kleine bloedvaatjes in de huid niet snel genoeg reageren op temperatuurverschillen. Bij warmte verwijden bloedvaten zich en kan er meer bloed door de vaten stromen. In het geval van wintertenen gebeurt dit niet in alle bloedvaatjes even goed. Het extra bloed dat wordt aangevoerd kan niet doorstromen en hoopt zich op. Dit kan leiden tot beschadigingen van de bloedvatwand en het eromheen liggende weefsel waardoor de klachten ontstaan. Indien je al lijdt aan een aandoening aan de bloedvaten, bv. aderverkalking, heb je al meer kans op het krijgen van wintertenen dan personen die niet aan deze aandoening lijden.

En waar herken je wintertenen aan?

Vergevorderd stadium

Vergevorderd stadium

Verschijnselen zijn rode, blauwrode of paarse plekken. Maar ook zwellingen, jeuk, branderigheid, gloeien of tintelen. Kenmerkend van wintertenen is dat de klachten verergeren wanneer je je ledematen weer opwarmt. Ernstige klachten kunnen ook ontstaan, zoals blaren, zweertjes, wonden of een bacteriële infectie.

Wat kun je doen tegen wintertenen?

Belangrijk is dat je voorzichtig over de pijnlijke plekken wrijft, hierdoor kan de klacht worden verminderd. De plekken kunnen erg jeuken, maar probeer niet te krabben: door krabben kunnen wondjes ontstaan en dan ben je verder van huis. Wisselbaden kunnen ook nog wel eens helpen. Het beste kun je de kou zoveel mogelijk vermijden. Als je de kou toch wil trotseren neem dan ruime, warme schoenen. Voorkom dat schoeisel knelt, en beweeg zoveel mogelijk. Geloof me, bij wintertenen is voorkomen echt beter dan genezen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s